Tuesday, April 14, 2020

Pelaksanaan PKP Fasa Tiga, Tiada Lagi Kompromi Bagi Yang Ingkar


Hari ini bermula pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa 3 dimana kali ini pihak polis tidak akan berkompromi lagi bagi mereka yang melanggar arahan PKP fasa 3. Menurut Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Merekan yang ingkar akan ditahan reman dan seterusnya dihadapkan ke mahkamah.

Tindakan sedemikian dibuat selepas mendapati terdapat segelintir individu yang menganggap nilai kompaun RM1,000 yang dikenakan adalah kecil dan tidak menakutkan mereka seperti yang dipetik dari Sinar Harian.

"Biarlah mahkamah putuskan. Mengikut Seksyen 24 Akta 342, mahkamah boleh menghukum pesalah ini tidak lebih dua tahun penjara bagi kesalahan pertama dan lima tahun penjara bagi kesalahan seterusnya. Kita anggap biarlah mahkamah putuskan hukuman berat kepada mereka yang ingkar,"

Menteri Kluster Keselamatan turut menambah, seramai 427 individu telah dituduh di mahkamah dan sebanyak 4,036 kompaun telah dikeluarkan atas kesalahan mengingkari PKP.OHMEDIA: ELOKLAH TU, JENIS DEGIL SUSAH NAK DENGAR CAKAP NI PATUT TERUS BAWA TERUS PERGI MAHKAMAH, BARU ADA AKAL.

Sumber: Sinar Harian

+ Baca respon pembaca perlaksanaan PKP fasa tiga tiada lagi kompromi di Facebook Oh! Media
Sumber: Oh! Media

No comments:

Post a Comment