Thursday, May 28, 2020

Tun M, 4 yang lain dipecat dari BersatuKUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad dan empat pengasas dan ahli parlimen Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang lain dipecat dari parti itu.

Surat-surat itu, yang dikongsi oleh sumber pihak menyatakan bahawa penghapusan itu akan segera dilaksanakan.

Selain Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi, yang lain adalah Dr Maszlee Malik (Simpang Renggam), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Muar), Datuk Amiruddin Hamzah (Kubang Pasu) dan bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir (Jerlun) , yang juga No. 2 Bersatu.

"Anda telah memberitahu Speaker Dewan Rakyat bahawa anda tidak akan duduk di pihak pemerintah semasa sesi Dewan Rakyat.

"Semasa sesi Dewan Rakyat 18 Mei, anda duduk di blok pembangkang yang tidak menyokong pemerintahan Perikatan Nasional di bawah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga presiden dan ketua Bersatu.

"Oleh itu, berdasarkan Artikel 10.2.2 dan 10.2.3 perlembagaan Bersatu, keanggotaan anda dicabut dengan segera," kata surat itu kepada setiap anggota parlimen.

Surat-surat tersebut ditandatangani oleh setiausaha eksekutif Bersatu Kapten (Rtd) Muhammad Suhaimi Yahya.

Ini berlaku di tengah pertikaian yang semakin meningkat di kalangan anggota parti kerana perpecahan di Bersatu di mana satu puak menyatakan kesetiaan kepada Dr Mahathir dan yang lain dengan Muhyiddin.

Dilaporkan bahawa Suhaimi telah mengesahkan kesahihan surat-surat tersebut.

"Surat-surat yang dikeluarkan oleh setiausaha eksekutif adalah sah dan (penerbitannya) dilakukan sesuai dengan kuasa yang diberikan kepada kami," katanya kepada Berita Harian.

No comments:

Post a Comment