Monday, August 10, 2020

'Tak suka nombor 4? Tak suka hadiah jam?' - Gadis kongsi 10 pantang larang kaum Cina


Di dalam sesebuah masyarakat atau bangsa, seringkali kita mendengar pantang larang. Pantang larang ini kebiasaannya dinasihati oleh nenek moyang agar perjalanan hidup lebih mudah di kemudian hari.

Di dalam kepelbagaian bangsa di Malaysia, masyarakat Cina terkenal dengan pantang larang yang ketat sehingga generasi terkini pun masih terikut dengan pantang larang tersebut.

Kita mungkin tertanya-tanya tentang pantang larang yang tidak diketahui secara lebih meluas. Wanita yang berasal dari Kemaman, Terengganu ini merungkai beberapa persoalan tersebut melalui ciapan di Twitter.

MUNGKIN ada kawan-kawan yang tertanya-tanya atau nak tahu dengan pantang larang Chinese (beragama Buddha). Ya, betul, bagi Chinese, kami mempunyai banyak pantang larang juga. 

Antaranya:

  1. Tak suka nombor 4
  2. Tak boleh buang sampah atau sapu lantai pada hari Pertama CNY
  3. Tak boleh hadiahkan jam tangan, jam dan kasut kat kawan Chinese untuk hadiah Birthday dorang
  4. Tak boleh buka payung dalam rumah
  5. Pantang menghidu bau makanan sebelum makan
  6. Tak boleh beli kasut time CNY
  7. Kalau nak pilih bilik, biasa Chinese takkan pilih bilik paling hujung
  8. Jangan pakai baju warna putih / hitam (especially hitam) semasa CNY
  9. Kalau seseorang Chinese telah meninggal dunia biasa akan letak kat rumah selama 3 hari, minimum 1 hari, maksimum 5 hari
  10. Sebelum masuk ke bilik hotel, akan ketuk pintu dulu, waktu malam kasut tak boleh susun cantik

Kenapa tak boleh hadiahkn jam tangan / jam ke kawan kalau birthday?

Sebab jam tangan atau jam bermakna kami harap diorang ni mati awal sikit. Kami tengah kira berapa lama lagi baru diorang akan hilang kat dunia ni. So jangan terasa kalau bagi hadiah jam, pastu muka kawan Chinese berubah jadi muka masam.


Tak boleh buka payung dekat rumah. Especially payung macam ni. Seram dooo. Sebab payung macam ni kami letak time seseorang tu meninggal je. Time majlis kematian, and orang dulu kata mereka risau tersimpan 'mende kotor' dalam payung, sebab tu tak boleh buka payung dalam rumah.

Chinese yang belum kahwin tak boleh bagi angpau ke orang lain. Mereka hanya boleh terima sahaja angpau dari orang yang dah kahwin. Sebab org tua kata nanti sampai bila bila kami takkan dapat kahwin kalau bagi angpau sebelum kami kahwin. Tapi masyarakat Melayu boleh bagi kn? Walaupun belum kahwin.

Kami jaga pantang kaki tu duk goyang-goyang atau tak boleh berhenti (i tak tahu macam mana nak describe) sambil makan. Sebab orang tua cakap nanti akan jadi miskin. Sebab segala rezeki atau duit kita tu akan digoyang sampai habis jadi kosong. Sebab tu parents akan pukul atau cubit kaki kalau duk goncang kaki time makan.

Sorry banyak yang tertinggal. One more thing, berkaitan dengan Feng Shui. Kalau katil kat rumah Chinese, memang pantang menghadap ke pintu. Time tidur, kaki tak boleh hadap ke pintu. Kena terbalikkan. Kepala hadap ke pintu takpe. Sebab tu ada kawan masuk bilik Jiun kat Kolej, dia pelik.

Sorry lupa bagitau. Chinese pun pantang tulis nama dengan Pen Merah. Sebab tu kat kubur Cina, banyak nama mendiang yang ditulis dengan warna merah. Sebab tulah kami pantang. Ia bermakna mati.

Lupa nk kabo, kalau Chinese ada ahli keluarga meninggal, dalam 100 hari anak, cucu tak boleh  pergi rumah orang, sebab tak nak bawak bad luck ke orang lain. And tak boleh potong kuku gunting rambut. Tapi tulah, tak ramai yang tahu. Dulu masa mendiang nenek Jiun meninggal, cikgu disiplin kat sekolah denda sebab kuku panjang.

Bagi bilik pulak, kami takkan pilih bilik paling hujung atau bilik kat corner. Sebab Feng Shui tak ong.

Untuk part susun kasut dlm hotel pula, kami takkan susun cantik-cantik. Kasut memang takkan tersusun cntik. And ada Chinese (termasuk Jiun sndiri) sebab orang dulu kata ia bagi peluang ke 'makhluk lain' untuk pakai waktu malam. Sebab tu ia tergolong dlm pantang larang kami

Ok bagi Hotel pula, yes agama Islam akan bagi salam dlu. Kalau Chinese, kami ketuk pintu dulu. Pastu ada yang akan cakap 'bagi tumpang dua malam je ye'. I think you guys tahu apa maksud dia dah kan?

Kalau makanan dah dihidangkan depan kami, dulu masa kecil kalau Jiun hidu dulu bau makanan tu, nenek jiun terus slap muka. Sebab hantu je yang buat mcm tu. Hidu bau makanan sebab hantu tak boleh makan. Hanya dapat menghidu je. Tapi generasi muda ambik gambar dulu simpan dlm gallery baru makan. Baguslah, daripada menghidu.

Kasut sama jugak. Membawa bad luck dalam hidup dia. And time CNY kalau nak beli kasut, beli sebelum CNY sepanjang CNY(15 hari tu) tak boleh beli kasut walaupun banyak offer. It means dalam setahun ni i buat apa-apa pun takkan jadi, tak Ong.

Hari pertama jarang Chinese nak buat open house, sebab kami tak boleh sapu lantai dan buang smpah ke luar rumah. Ini bermakna kami tak nak terima rezeki tu. Kami sapu rezeki tu dan buang ke luar rumah. Nanti dalam satu tahun ni tak Ong lah. Kalau lantai kotor, tak boleh mop, lap atau kutip dengan tisu je.

Bagi CNY pula, kami tak digalakkan pakai baju hitam dan putih. Sebab CNY ni merupakan satu perayaan yang sangat ceria dan meriah. Kena pakai baju warna merah, kuning, apa-apa pun boleh tapi bukan hitam. Tapi generasi muda sekarang tak ramai dah yang ikut adat ni. Semua buat derkk je, tak dengar nasihat orang-orang tua dah.

Ok, bakpe Chinese tak suka number 4? Sebab nombor 4 membawa maksud bad luck / mati. Sebab bunyi pronouns nombor 4 dalam Mandarin dan Cantonese adalah sama dengan perkataan 'mati'. Kalau nombor 74 membawa maksud 'pergi mati.'

So nombor apa yang Chinese suka? Haha jawapannya nombor 8. Sebab nombor 8 membawa maksud Ong, bawa luck. Sebab tu Chinese kalau pilih nombor tak kira lah nombor plate kete ke, alamat rumah ke atau susunan meja dalam kelas, kami akan pilih nombor 8. Kadang-kadang wedding pun, menu makanan pun akan ada 8 hidangan.

Sumber: Jiun Er


Apa pandangan anda tentang perkara ini? sila komen di bawah ye! Terima Kasih!!!!
Sumber : thereporter.my

No comments:

Post a Comment